Нов закон и нови промени в университетите

Край на познатите досега лекции и упражнения в университетите. Професорското "слово от амвона"  вече ще звучи в интернет, а часовете за обучение ще се използват за беседи, дискусии, тестове и работа по проекти. Революционната идея

2009-12-04 16:08:25
Нов закон и нови промени в университетите
Край на познатите досега лекции и упражнения в университетите. Професорското "слово от амвона"  вече ще звучи в интернет, а часовете за обучение ще се използват за беседи, дискусии, тестове и работа по проекти.

Революционната идея за нова организация на обучението във висшите училища лансира новият образователен министър Сергей Игнатов. Подкрепя го и ректорът на Икономическия  университет проф. Борислав Борисов, който ще пише съвместно с колегите си новия законопроект.

Игнатов заяви, че досегашното деление на лекции и упражнения е архаично и трябва да отиде в историята. В момента нормативната уредба изисква изрично разграничаване на двата типа обучение, защото то се заплаща на преподавателите по различен начин.  В бъдеще ще бъде записано, че даден преподавател  има примерно 60 часа със съответния курс, а той сам ще преценява как да ги разпредели. Има обаче едно задължително условие - всички лекции  ще бъдат качени в интернет. Според  запознати, това ще затрудни сериозно някои от професорите, които все още не боравят свободно с компютър, дори за елементарни неща.

Електронното обучение ще бъде важен фактор както при поставяне на оценката на висшето училище, така и при определянето на заплатата на самия преподавател. Тя предполага доцентите и професорите да имат някакво базово  минимално възнаграждение, а над него да се наслагват бонуси. Фактор за  възнаграждението на  преподавателите ще бъде  студентската оценка, както  и   публикациите им.

Ще бъде увеличена автономията на университетите, но това ще бъде съпроводено  с увеличаване на контрола, както от настоятелствата, така и от самите "потребители" - студентите.
Всъщност в Нов български университет, чийто ректор беше министърът доскоро, има такава практика - студентите попълват дълъг въпросник, в който оценяват съответния курс и качеството на работа на преподавателя. Ако това стане повсеместна практика, студентите ще дават мнение не само  за преподавателите си,  а и за висшето училище, а тези оценки ще се вземат под внимание за определяне на рейтинга на ВУЗ-овете.     Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия